Menu
Kezdőlap Római Katolikus Plébánia

Római Katolikus Plébánia

A Mária-bemutatása templom

Azt mondja a szájhagyomány, hogy a sváb ősök három dolognak jelölték ki a helyét amikor letelepedtek: a templomét, a falu kútjáét és az iskoláét. Mivel régi szokás szerint dombtetőre emelték, a falu minden pontjáról jól látható. A homloktornyos, egyhajós templom a falu népének anyagi és fizikai összefogásával 1827-re épült fel. Ma is hirdeti, hogy a bevándorlók véglegesen itt találtak hazát, őrzik hitüket és szokásaikat. Egyszerű, mondhatni puritán belsejében több értékes szobrot találunk, ezek közül a hátsó traktusban lévő két XVII. századi védett barokk szobor áll, Zakariásé és Erzsébeté. Az 1989-ben felállított nagyméretű Krisztus szobrot Csíkszentmihályi Róbert készítette mahagónifából A templom külső falára I. és II. világháborús emléktáblát helyeztek. Első orgonáját a Váci Hétkápolna nevű templomból ajándékként kapta. A templom régi harangját Skandt András pesti polgár öntötte 1846-ban, tömege 112 kg volt. Az első világháború idején leszerelték és ágyúöntésre használták fel, később újraöntötték.

Az egyházközség honlapja: kismarosiplebania.hu

Plébánia: 2623, Kismaros, Dózsa György u. 5. telefon: 27/350-165

  • Az újraöntött harang emlékére írott okirat eredeti példányát ma is őrzik.
  • A templomkertben nyugszanak 2003 óta az itt letelepedett sváb ősök.
  • Ebben a templomban érlelődött meg a katolikus ifjúsági találkozók gondolata, létrehozója Major Sándor atya is itt nyugszik.
  • A templom hátsó, falánál állították ki a temetői sváb, régi sírkereszteket.

Friss hírek

Lelkigyakorlatos ház nyílik Kismaroson

Festői környezetben épül meg Kismaroson a Litus Konferenciaközpont és Lelkigyakorlatos Ház. A beruházáshoz a kormány 20 millió forintot biztosított a nyár folyamán a Duna...

Angyalváró koncert a kismarosi templomban 2017 karácsonyán

Angyalváró koncert a kismarosi templomban 2017 karácsonyán.

Kapcsolat

Kismaros