Menu
Kezdőlap Marus Hagyományőrző Tánccsoport

Marus Hagyományőrző Tánccsoport

A Marus tánccsoport 1996-ban alakult hagyományőrző célzattal. Német nemzetiségi zenére a sváb örökséget megőrizve táncolnak, korábban Zsombori Miklós, most Nagy Izabella koreográfiájára.
A Marus név Kismaros régi nevére utal, ez a név mára fogalommá vált a Dunakanyarban. Rendszeresen fellépnek a környező városokban, falvakban, művelődési házakban, fesztiválokon, bálokon, megnyitókon, avatásokon, esküvőkön. Közülük kerültek ki a Nachtigall kórus alapító tagjai is. Akik 15 éve a Marus tánccsoportban táncolnak, büszkék lehetnek arra, amit ez idő alatt elértek – szinte a semmiből, hiszen a sváb hagyományokat a múlt században sokáig nem igen ápolhatták. Átlagosan évente 15-20 fellépést teljesítenek a táncosok szabadidejüket nem kímélve, a közönség tetszésére. Falujuk hírnevét külföldre is elviszik. Tartják a kapcsolatot más települések tánc csoportjaival, és részt vesznek az általuk szervezett nemzetiségi napokon. Itthon a Málnafesztiválokon, idősek napján, a Marus napi szüreti felvonulásokon, sváb esteken láthatjuk őket.

A Marus Hagyományőrző Tánccsoport lassan 20 éve működik a településen.
18 fő a létszáma, egyesületi formában működik. Kismaros Német nemzetiségi hagyományápolás a sváb táncok felelevenítése, megtanulása, előadása a fő feladata. Mivel a csoport átlag életkora magas, szívesen várunk fiatalokat, akik szeretnek táncolni, kötődnek a német nemzetiségi kultúrához.

Friss hírek

1% a civileknek 2019-ben is!

KISMAROSÉRT KÖZALAPÍTVÁNY Kérjük támogassa adója 1%-ával a Kismarosért Közalapítványt! Adószáma: 18690259-1- 13 Az alapítvány célja, Kismaros Község fejlődését, fejlesztését elősegíteni, különös tekintettel a falu és az üdülőövezet...

Rézi nap

2018. október 13-án ismét felköszöntjük Rézi szobrunkat neve napja alkalmából. Az eseményhez hagyományőrző programok kapcsolódnak, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.  

Sváb Bál és Nyárköszöntő Sváb Nap

Nyári bál a csarnokban! A Marus Hagyományőrző Tánccsoport szervezésében sváb bál 2018. 06. 09-én. NEM CSAK SVÁB, HANEM BÁLI ZENÉK IS! Jegyek már kaphatóak a művelődési házban...

Kapcsolat

Kismaros