Menu

XIX. Nemzetközi akusztikus gitárfesztivál

XIX. Nemzetközi akusztikus gitárfesztivál.

Ők voltak tavalyi esemény zenészei.

A XIX. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál fellépői

Giovanni Palombo www.giovannipalombo.com olasz zeneszerző, gitáros egyik legfontosabb alakja az itáliai akusztikus gitárzenei életnek. Szóló gitárra és különféle összeállítású együttesekre komponál mediterrán hangzású zenét, ami a jazzt, az itáliai népzenét és a modern fingerstíle gitárzenét ötvözi néha költőien dallamos, néha megkapóan ritmusos stílusban. Számos neves muzsikussal játszott együtt, mint például Gabriele Mirabassi (klarinét, IT), vagy Michael Manring (bass, USA). Több lemez kiadónak dolgozik. Hazánkban először mutatkozik be.

Robert Jürjendal http://robertjyrjendal.com az észt gitáros zeneszerző tanulmányait a Tallinni Georg Ots Music School-ban végezte. 1992-1997 között Robert Fripp előadásait hallgatta. Zeneszerzőként klasszikus és elektromos gitárra, csembalóra, kamarazenekarra és kórusra is írt zenét. Akusztikus gitázenéiben is ugyanúgy megtalálhatók a népzenei, és modern zenei hatások, mint a progresszív rock, vagy az ambient-jazz. Eddig több, mint 50 albumot készített Hazájában nagy tiszteletnek örvendő művész és így számos művészeti díj tulajdonosa. Hazánkban második alkalommal játszik.

Stefan Grasse https://www.stefan-grasse.de/ német gitáros klasszikus gitárt tanult a nürnbergi konzervatóriumban majd jazz gitárt a müncheni jazz iskolában. Művészetét számos díjjal ismerték el. Díjakat kapott a Skót Királyi Akadémiától, és a Skót Komponisták Szövetségétől, gitárfesztiválok szervezéséért megkapta Nürnberg város Kulturális díját. 2018-ig több, mint 2500 koncertet adott Európában, Ausztráliában, Argentínában, Törökországban Kínában és az U.S.A. –ban. 1993 óta 16 CD-t jelentetett meg olyan szerzők műveiből, mint Steve Reich, Heitor Villa-Lobos, Baden Powell, Isaac Albeniz, Astor Piazzolla de saját kompozícióiból is. Hazánkban először játszik.

Szabó Sándor www.sandorszabo.com Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a jazz is formálta. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Rendszeresen koncertezik Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, Indiában és Közép-Ázsiában is. Ma már több mint 70 hanglemezen hallható játéka.

Foto: Rene Jakobson

 

HÍREK

Kismaros