Csoóri Sándor Alapból megvalósuló táncházak Kismaroson

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosító száma: CSSP-TANCHAZ-2023-0051

Pályázat címe: Népek tánca – nemzetiségi táncházsorozat Kismaroson

A Kismarosi Művelődési Ház évek óta küzdelmet folytat, hogy fellendítse a Dunakanyari néptáncos életet. Ezért hosszú évek óta táncházakat szervez, változó rendszerességgel. Saját költségvetésünkből általában évi 4 táncházat tudunk megszervezni, amelyen nem csak a környékbeli településekről, hanem a vonat közelségének hála Budapest irányából is érkeznek. 3 néptánccsoportunk van, óvodás, iskolás és a felnőtt sváb csoportunk, akik lelkesen végzik el a házigazdai feladatokat.

Azonban néhány évvel ezelőtt alább hagyott a lelkesedés, ekkor találtuk ki, hogy ne csak magyar és erdélyi táncházakat tartsunk, hanem szervezzük meg a nemzetiségi táncház sorozatunkat.

Mivel Kismaros sváb település, és a Művelődési Háznak van sváb hagyományőrző tánccsoportja, adott volt, hogy elsőnek őket kapcsoljuk be a táncházi életbe.

Az idei évtől tervezzük, hogy kiszélesítjük a palettát a környéken élő nemzetiségiek bevonásával, így az állandó magyar és erdélyi táncház kínálat mellett sváb, görög, szlovák táncházakat is szervezünk.

Az idei évadban a pályázati forrásból 3 táncházat sikerült megtartani. Első alkalommal május 1-én a kismarosi Majálison szerveztünk élő zenés, táncoktatással egybekötött táncházat, ahol minden néptánccsoportunk amúgy is fellépett, így remek alkalom volt, hogy megtáncoltassuk a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Az alkalmon a Rézeleje Fanfárosok húzták a talpalávalót.

A második táncos alkalmat a Kismarosi cserkészekkel karöltve szerveztük meg, nekik különleges esttel készültünk. Az élő zenekarral kísért táncbemutatót a Radio Taximi görög táncegyüttessel valósítottuk meg, valamint a női tánccsoporttal, az Ellinizmosz táncegyüttessel.

A tánccsoport nem csak táncbemutatót tartott, hanem táncoktatást is, illetve néprajzi előadást a buzuki hangszerről, a görög viseletről is, valamint viselet bemutatót.

Sváb táncházunkon a Marus Hagyományőrző Tánccsoport és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Kismaros működött közre bemutatóval és tánctanítással, zenéltek a Szomori Fiúk. A jó hangulatú estén a település és a környékbeli svábok együtt mulathattak.

Azzal, hogy kilépünk a magyar-moldvai táncház sémából, sokkal szélesebb körben tudunk nyitni és mivel ezek a táncházak kuriózumnak számítanak a térségünkben, ezért sokkal több embert is tudunk elérni vele. Ugyanakkor támogatjuk ezeket a kisebbségeket és segítjük az integrálódásukat is. Fontosnak tartjuk a megfelelő marketinget is, dizájnos plakátokkal és meghívókkal, internetes marketinggel még szélesebb köröket tudunk megszólítani.

Köszönjük a Csoóri Sándor Alapnak, hogy támogatta a pályázatunkat és ezzel színes rendezvényeket tudtunk megvalósítani Kismaroson.