Csoóri Sándor Alapból megvalósuló kézműves workshopok Kismaroson

Szakmai beszámoló

Pályázati azonosító száma: CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2023-0021

Pályázat címe: Mű-REMEK – műhelymunkák Kismaroson

Felméréseink szerint igény mutatkozott a népi tárgyalkotó műhelymunkákra a felnőtt lakosság és a fiatalabb generáció részéről is. Ezért nyitottunk a népi tárgyalkotó kultúra felé. Megálmodtuk, hogy a Dunakanyarban Kismaroson nyitunk egy alkotóházat. Ennek megalapozásaként kezdtünk bele minden elérhető fórumon és pályázaton keresztül a népi kismesterségek Kismarosra hozatalába. Két évvel ezelőtt kapcsolódtunk az NMI “Aszakkör” pályázatához. Szakköröket tartottunk hímzés, kosárfonás, nemezelés, gyöngykötés, és mézeskalács készítés témakörben. De 2 alkalommal sikeresen pályáztunk 60 órás népi bútorfestő műhelymunkára és a Mester Inas program keretében 2 kismarosi fiatalasszony sajátíthatta el a Gömöri csomóshímzés alapjait. Ezekkel a kezdeményezésekkel próbálunk népművészeti hagyományokat a településünk mindennapjaiba visszahozni és a szakmák utánpótlását kinevelni. Az elmúlt néhány év távlatából elmondhatjuk, hogy nagyon nagy igény van ezekre a kézműves foglalkozásokra.

Kitaláltunk egy olyan egész éven átívelő workshop sorozatot, aminek keretében betekintést nyerhetnek a résztvevők 1-1 mesterségbe. Az alkalmak hétvégente voltak neves oktatókkal, minőségi alapanyagokkal, kezdőknek és haladóknak egyaránt.

1. Bútorfestés Ament Éva tanítványaival (Szabó Andrea és Huszti Kata) – kézműves doboz

2. Bőr és nemez kombinációja: (Halmai Edina és Somos Veronika) – nyaklánc és kulcstartó

3. Batikolás Tóthné Kovács Krisztával

4.Nemez sál, kesztyű készítése Hegyaljai Tündével

5. Bőrsaru készítés Kristóf Andreával

A foglalkozások nagy népszerűségnek örvendtek a kismarosiak és környékbeliek között. Megígértük nekik, hogy ha ismét lesz pályázati lehetőség, újabb mesterségeket fogunk elhozni Kismarosra. Köszönjük a Csoóri Sándor Alapnak a támogatást!