Emlékezés ’56-ra és díjátadó

Kismaros Község Önkormányzata 2023. október 20-án az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója emlékezett. Hagyományosan az ünnepség keretében adja át a közösség képviseletében a település vezetője, Neubauer Rudolf polgármester a Díszpolgári kitüntető címet és a Kismarosért érdemrendet.

Az ünnepi műsor keretében Gajdó-Zirig Panni magyar népdalokat énekelt, hangszeren kísérte testvére Bori kobozon, felvételről pedig Hovanecz Gergőt hallhattuk. Közreműködött Zelei Zsolt, valamint a műsor részeként illetve szervezőként a Művelődési Ház munkatársai Kovács Krisztina, Deák Máté, Krebszné Gábor Tamara és Nagy Andrea.

A Győrffy-Kovács Adrienn által készített, Kismaros látképét ábrázoló, egyedi mázzal díszített, művészi kivitelezésű plakettet Zirig Árpád költő, író, pedagógus vehette át. A Bohus Áron által tervezett és kivitelezett bronzplakettet – a Kismarosért érdemrendet, pedig a Fortuna SE Kismaros Pest vármegyei II. osztályba feljutó felnőtt labdarúgócsapata és a szakmai stábja kapta. A kitüntetéssel járó díszoklevelek Patkós Luca tipográfus tervei alapján készültek.Az ünnepi díjátadó a Művelődési Ház szervezte fogadással fejeződött be. A fényképeket Ivor Andrea, a mozgóképet Nagy Csaba – a Dunakanyar Hírek készítette.

A döntéseket megalapozó méltatások az alábbiak voltak:

Zirig Árpád költő méltatása:

Zirig Árpád költő, író, pedagógus élete nagy részét Dunaszerdahelyen töltötte, jelenleg Kismaroson él. Jelenkorunk hűségesebb költője: hű a szülőföldjéhez, hű a magyarságához, a családjához, felesége emlékéhez, és a költészetben hű az igazi klasszikus versformákhoz.

1940-ben született Győrben. Tanulmányait az egyházgellei alapiskolában kezdte meg, Dunaszerdahelyen folytatta, és ide járt gimnáziumba is. Később a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán tanári oklevelet szerzett földrajz-természetrajz szakon. Tanárként 1965-től egészen a nyugdíjba vonulásáig aktívan munkálkodott. Írásainak többsége – mivel a magyarság iránti hitvallás árad a sorokból – csak a rendszerváltás után jelenhetett meg dunaszerdahelyi nyomdák és a pozsonyi Madách Kiadó nyomtatásában. Versei, elbeszélései a szülőföldféltésről, a nemzetféltésről, a természet szeretetéről vallanak. Első, Pozsonyban, 1975-ben kiadott verseskötete után 1990-ben jelenhettek meg csak ismét írásai, versei, novellái.

Megjelent kötetei:

  1. 500 éves Nagymegyer. Közösen Gyüre Lajossal. Nagymegyer 1966.
  2. Sasok és vonatok. Versek. Madách, Pozsony 1975.
  3. Helyzetjelentés. Versek. Uo. 1990.
  4. Emlékek a jelenből. Nap, Dunaszerdahely 1995.
  5. Senki emberfia. Novellák. Lilium Aurum, Dunaszerdahely 2000.
  6. Árnyékösvény lovasa. Válogatott és új versek. Uo. 2002.
  7. Küszöbén a télnek. Versek. Lilium Aurum, Dunaszerdahely 2008.
  8. Ökörkoponya. Novellák. Madách, Pozsony, 2012.
  9. Botlófüzek oltalmában. Versek. Vámbéry Polgári Társulás, Dunaszerdahely, 2015
  10. Tűzhányó bánata Orpheusz Kiadó, Budapest, 2022

1990-ben Comenius kitüntetésben részesült, majd emlékéremben részesítették a magyar oktatás újraindítása elismeréseként. 2010-ben megkapta a Székesfehérvári Vörösmarty Társaság Vár-díját. 2011-ben szülőföldje díjazta munkásságát: Dunaszerdahely Város Pro Urbe díját vehette át.

“Zirig Árpád már 17 éves korától a mai napig istenáldotta tehetséggel és hihetetlen műgonddal ontja a verseket. Idős kora ellenére irigylésre méltóan aktív, tevékeny életet él. Tagja a Magyar Írószövetségnek, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának és a Csehszlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének, melynek alapító tagja is. Ugyanakkor a kismarosi ping-pong klub heti edzésein is rendszeresen részt vesz, lelkesen foglalkozik unokáival. Dunaszerdahely és Kismaros között ingázik, verseiben megjelennek a szeretett Csallóköz és a Dunakanyar festői tájai” – írja róla Andor Edit. Ápolja az otthoni baráti kapcsolatokat, és sajátja a kismarosi közösség is. Gyermekei, unokái már ezer szállal a Dunakanyarhoz kötik, lánya Kismaroson, fia Verőcén talált otthonra.

Szakolczay Lajos irodalomkritikus így méltatta a költő verseit: „igazi líra, költészet a szó hagyományos értelmében, érzéseket és mély gondolatokat kelt anélkül, hogy feleslegesen filozofálna.”

 

Mindezek alapján méltónak volt arra, hogy Kismaros közössége Díszpolgári címet adományozzon Zirig Árpádnak, aki határtalan erőfeszítéssel és lelkesedéssel segített őrizni és ápolni a magyar nyelvet és kultúrát határon innen és túl, tevékenységével olyan megbecsülést vívott ki, amellyel Kismaros jó hírnevét öregbítheti.

A Fortuna SE Kismaros Pest vármegyei II. osztályba feljutó felnőtt labdarúgócsapata méltatása:

A 2022/23-as, Pest vármegyei, III. osztályú, felnőtt labdarúgó bajnokság Északi csoportjának bajnokcsapata a Fortuna SE Kismaros, amely ezzel a sikerrel negyven év után jutott fel ismét a megyei II. osztályú bajnokságba. Ez legutóbb 1982-ben sikerült.

A csapat a lejátszott 26 mérkőzésből 19-et megnyert, 3 döntetlent ért el és mindössze 4 vereséget szenvedett, így 60 ponttal végzett a tabella élén. A legtöbb szerzett gólt is Kismaros érte el, összesen 95-öt.

Kiemelendő, hogy a csapat átlagéletkora a bajnokságot nyert szezonban mindössze 22 év volt, ami páratlannak számít, amint az is, hogy a tavaszi szezonban, vagyis 2023-ban az együttes veretlen maradt, a 13 lejátszott mérkőzésből 11-et megnyert, 2 találkozó végződött döntetlenre.

Labdarúgók: Adamek Levente, Balázs Máté, Bangó Gergely, Bartha Flórián Sebestyén, Bártfai Tamás, Berinkei Balázs, Bezeczki Máté, Bogdán Donát Botond, Csillag László, Csillag Zsigmond, Fülöp Balázs, Fülöp Gergő Márton, Gál Ádám, Gál Dániel, Harangozó Botond Álmos, Harangozó Koppány Gergely, Huber Péter, Jankovich Bálint, Kiss Bálint Farkas, Kántor Ferenc Marcell, Mészáros Zoltán, Molnár Áron Bendegúz, Nagy Bence, Nagy Domonkos László, Neikl Benedek, Palágyi Levente, Pintér Patrik, Pongrácz Botond Márk, Sárkány Milán Gyula, Scheirich Máté, Szabó Kristóf, Tar Bendegúz, Till Norbert, Tömör Gábor, Turáni Gellért, Ujhegyi Gergely Domokos, Ziman Milán, Zsemberi Larion.

A szakmai stáb tagjai: Sárkány Gyula – elnök, Csillag János – sportvezető, Illés Panna – utánpótlás vezető, technikai vezető, Mácsai László – gondnok, Verebes Gergő Attila – vezetőedző.