Tájékoztató a szálláshelyekkel kapcsolatos problémákról

Tisztelt Kismarosiak!

Az utóbbi időben több helyen halljuk, olvassuk, hogy a pihenni, vagy csak aludni vágyókat zavarják a szálláshelyek némelyikéről érkező késő esti diszkó hangok, a részegeskedő üvöltözések és az a túlzott jókedv, amely már képes arra, hogy bosszúságot okozzon.

Ezért a szálláshelyek nyilvántartását felhasználva tájékoztattam a szállásadókat arról, hogy a vendégeik által okozott indokolatlan zajkeltés milyen jogkövetkezményekkel jár és felhívtam a figyelmüket, hogy Kismaros nem a diszkók és a legénybúcsúk ideális helyszíne, amivel a hétvégi estéket rendszeresen csendháborítással súlytják, ezáltal pedig ellehetetlenítik mások pihenéshez és nyugalomhoz való jogát.

Amennyiben környezetükben ilyen jellegű tevékenységet észlelnek első alkalommal javaslom, hogy személyesen igyekezzenek a problémára felhívni a csendháborító figyelmét. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor az éjszakai zajongás kapcsán jelezzék a problémát a rendőrségnek, ugyanis a csendháborítás szabálysértésnek minősül és a rendőrség jogosult eljárni. Ha semmi nem vezetett eredményre és a csendháborítás súlyos, gyakori, akkor érdemes birtokvédelmi eljárás keretében vagy a Váci Járásbíróságon pert indítani, vagy a helyi jegyzőnél birtokvédelmi eljárást indítani. Ez utóbbi kapcsán – mivel saját jogköröm – fel kívánom hívni a figyelmet arra, hogy az eljárás megindításakor bizonyítékot is be kell csatolni, ugyanis a jegyző nem folytat le nyomozást, vagy rendel ki szakértőt, hanem a benyújtott bizonyíték(ok) alapján dönt birtokvédelmi kérdésben. Ennek az eljárásnak az eredménye lehet a birtoksértő fél számára kirótt pénzbírság.

Birtokvédelmi eljárás indításához szükséges dokumentumok:

Tájékoztató birtokvédelmi eljárásról

Birtokvédelmi kérelem, űrlap

Közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet

Zajvédelemmel kapcsolatos szabályok

Az alábbi tartalommal kaptak 2023. július 10-én felszólító levelet a kismarosi szálláshely-szolgáltatók:

“Tisztelt Szálláshely-üzemeltető Tulajdonosok!

Kismaros területén – és azon belül is különösen Börzsönyligeten – egyre több lakossági panasz érkezik hozzám a szállásadó helyek vendégei által okozott szükségtelen zajkeltés okán. Szükségtelen zajnak nevezzük, amikor valaki nem az ingatlan rendeltetésszerű használatához szükséges zajt bocsát ki, például hangosan hallgat zenét, részegen üvöltözik.

Nyilvánvaló, hogy az Önökhöz érkező vendégek nagy része a pihenésért, nyugalomért érkezik a településünkre és választja az Önök szálláshelyét kikapcsolódásul. Ha azonban a vendégek egy része a szálláshelyét disconak gondolja, üvöltözéssel és botrányt keltő magatartással zavarja az ott élők nyugalmát, annak a helynek (vagy vendégeinek) előbb vagy utóbb szabálysértési eljárás keretében a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, birtokvédelmi eljárás keretében pedig a jegyzővel gyűlik meg a baja.

Határozottan szeretném Önöket kérni, hogy a vendégeiket figyelmeztessék a helyi zajrendelet tartalmára, amely kimondja, hogy Kismaroson 19:00 óra után tilos bármiféle szükségtelen és szükséges zajkibocsátás, legyen az hétvége vagy hétköznap. Börzsönyliget nem dühöngő és nem a legénybúcsúk ideális helyszíne.

Ha Önök első körben nem szűrik ki a balhézni, lerészegedni vágyó társaságokat és mindezt feláldozzák pár tizezer forint bérleti díjért, az könnyen egy birtokvédelmi eljárás keretében a többszörösébe fog kerülni, amit az önkormányzat számára kell befizetni. Nyilván azzal sem szeretnének szembesülni, hogy az Önök vendégházához a környékbeli lakók kihívják a rendőrséget, aki helyszíni bírságot szab ki a nyugalmat megzavarókkal szemben.  Mindez még tetézhető azzal a drasztikus jegyzői jogosítvánnyal is, hogy amennyiben a zajkeltés gyakori és súlyosan sérti a közelben élők pihenését 19:00 után, lehetőségem van a szálláshelyet bezárni és a szállásadót eltiltani a tevékenységétől.

Kérném Önöket, hogy szállásadóként a bérlők részére hívják fel a figyelmet a 19.00 óra utáni zajongás megszűntetésére, mert közös érdekünk, hogy településünkön rend legyen és az önök bérlői is nyugalmas és csendes környezetben pihenhessenek.

Tisztelettel: …”

Felszólító levél a kismarosi szálláshely-szolgáltatóknak

Schottner Norbert jegyző