Szúnyoggyérítés 2023/3

Kismaros településen az árhullám levonulását követően, az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül, a földi kémiai védekezés 2023. július 06-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2023. július 07-08.

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A hétvégi felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit.

Számos területen végzik a szakemberek a kifejlett szúnyogok elleni védekezést. Ezt a települések lakott területén hajtják végre az esti, éjszakai órákban, platós gépjárműre rögzített berendezéssel. A készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, sem emberre, sem háziállatokra nem jelent veszélyt. Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy
Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket,
gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amely az alábbi linkeken érhető el:

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Szeretnénk továbbá tájékoztatni a Lakosságot, hogy Kismaros Község Önkormányzata az alábbi válaszlevelet küldte az előző, 2023. június 22.-én esedékes szúnyoggyérítésről szóló értesítésre a Katasztrófavédelem részére:

Tisztelt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ügyfélszolgálat!

Kismaros Község Önkormányzata szeretné jelezni, hogy a 2023. június 22.-én esedékes földi kémiai szúnyoggyérítés során a település belterületén található Morgó-patak és Lósi-patak vízfolyás, valamint a közvetlen, lakóházakkal nem érintett Duna-part közelében, kérjük az élővilág kímélése érdekében az írtás mellőzését.
Az árhullámot követően kialakult helyzetre tekintettel elfogadjuk Kismaros település belterületi lakott részén a szúnyoggyérítést a meghirdetett június 22-ei időpontban. Azonban tisztelettel jelezzük továbbra is, hogy településünk minden esetben, amikor csak közegészségügyi és műszaki szempontból lehetséges, kimondottan a biológiai lárvagyérítést részesíti előnyben. Reméljük és várjuk, hogy a Dunakanyar területén idén már lesz rendszeresen ilyen, ökológiai szempontból sokkal kíméletesebb beavatkozás is.
Bízunk benne, hogy a nyári időszak során, elsősorban a környezetkímélőbb gyérítési beavatkozásokra lesz lehetőség a továbbiakban!

Köszönettel és tisztelettel: …”