Szúnyoggyérítés 2023

Kismaros településen az árhullám levonulását követően, az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül, a földi kémiai védekezés 2023. június 6-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2023. június 7-8.

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A hétvégi felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit.

Számos területen végzik a szakemberek a kifejlett szúnyogok elleni védekezést. Ezt a települések lakott területén hajtják végre az esti, éjszakai órákban, platós gépjárműre rögzített berendezéssel. A legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást használnak, ami azt jelenti, hogy a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáranként alig több mint 0,5 liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek. A készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, sem emberre, sem háziállatokra nem jelent veszélyt.

A kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amely az alábbi linkeken érhető el:

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Szeretnénk továbbá tájékoztatni a Lakosságot, hogy Kismaros Község Önkormányzata az alábbi válaszlevelet küldte a 2023. június 6.-án esedékes szúnyoggyérítésről szóló értesítésre a Katasztrófavédelem részére:

Tisztelt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ügyfélszolgálat!

Kismaros Község Önkormányzata szeretné jelezni, hogy a 2023. június 6.-án esedékes földi kémiai szúnyoggyérítés során a település belterületén található Morgó-patak és Lósi-patak vízfolyás, valamint a közvetlen, lakóházakkal nem érintett Duna-part közelében, kérjük az élővilág kímélése érdekében az írtás mellőzését!

Az árhullám miatt kialakult helyzetre tekintettel elfogadjuk Kismaros település belterületi lakott részén a szúnyoggyérítést a meghirdetett időpontban. Azonban tisztelettel jelezzük, hogy településünk minden esetben, amikor csak közegészségügyi és műszaki szempontból lehetséges, kimondottan a biológiai lárvagyérítést részesíti előnyben. Épp ezért nagy örömmel olvastuk a hírt, hogy a Dunakanyar területén idén már lesz rendszeresen ilyen, ökológiai szempontból sokkal kíméletesebb beavatkozás.

Reméljük a nyári időszak során, elsősorban a környezetkímélőbb gyérítési beavatkozásokra lesz lehetőség a továbbiakban!

Köszönettel és tisztelettel: …”