Egészségház felújítása Kismaroson – pályázat

Pályázat címe: Egészségház felújítása KismarosonPályázati azonosító: TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1-2022-00021

Megvalósítási időszak: 2023. július 1.- 2024. június 30. (tervezett)
Elnyert támogatás: 218.021.490Ft

Projekt összefoglalója:

Kismarosi Egészségház Kismaros Községben található. a Dunakanyarban. A község tekinthető Börzsöny kapujának, kiemelt turisztikai célpont. Festői környezetben található település népessége 2021. január 1. KSH adatok szerint 2519 fő. Népessége folyamatosan növekszik (3% évente). Rengeteg a betelepülő. Az elmúlt 10 évben közel 500 fővel gyarapodott a lakosságszám, kiemelten szükséges a meglévő intézmények bővítése, fejlesztése. A pályázat célja Kismarosi Egészségház egészségügyi alapellátási rendszerének infrastrukturális fejlesztése, az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítése, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklése. A projekt általános célja mindenek előtt a település lakosságának színvonalas, modern és megfelelő eszközállománnyal rendelkező, minőségi környezetben igénybe vehető ellátásokat kínálni.

A felújításra kerülő épület fejlesztésével nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is esztétikus környezet biztosítható mind a betegek, illetve gondozásra szorulók, mind az egészségügyi dolgozók számára, az akadálymentesítés elemeinek megvalósításával pedig minden hátrányos helyzetűérintett részére is. A beruházás hozzájárul a preventív egészségfejlesztési szemlélet támogatásához, az egészségtudatos magatartás erősítéséhez, a lakosságközeli szolgáltatások bővítéséhez, valamint az egyéni felelősségvállalás érvényesítéséhez, ezáltal a település népességmegtartó képességének növeléséhez.

A pályázat keretében az alábbi közfinanszírozott egészségügyi alapellátások fejlesztése
történik:1) háziorvosi alapellátás, 2) fogorvosi alapellátás; 3) védőnői ellátás; 4) iskola-egészségügyi

A beruházás során az 1970-es években épült kismarosi egészségház felújítás tervezett. Két éve az Önkormányzat hazai forrásból bővítette az épületet, viszont a régi épületrész nem került felújításra. A 153m2-es alapszint külső belső felújítása mellett, az emeleten (13,5m2) kerül kiépítésre a kazánhelyiség. Ehhez külső lépcső fog épülni. A beruházás során jelentős energiahatékonysági beruházások történnek. Megújuló energiarendszer (napelem) kiépítése is történik (3kw). Továbbá teljes körű akadálymentesítést is kap az épület. A jogszabályi előírások szerint eszközbeszerzés történik, aminek eredményeképpen új lakossági szűrőprogramok, egészséges életmódra irányuló programok jönnek létre. A projekt fenntartása és működése hosszútávon biztosított.