Gondosóra program – ingyenes jelzőeszköz a biztonság érdekében 65 éven felüli idősek részére

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a Diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben a diszpécserek – lehetőség szerint a Gondosórán keresztül jelzést leadó ügyféllel egyetértésben – úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot, aki aztán közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémára.

A program az emberi élet minőségét, védelmét és biztonságát hivatott szolgálni a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával. Része a korszerű segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás kapcsolódik. Az így kialakuló bizalmi kör egy új típusú, jóléti szolgáltatási rendszert hoz létre.

A Gondosóra program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában. A Gondosóra program honlapja: https://gondosora.hu/

A Gondosóra programhoz egyénileg lehet csatlakozni a cikkben megadott központi elérhetőségeken, azonban akik számára ez nehézséget jelent, azoknak Kismaros Község Önkormányzata segít a regisztrációban. Kérjük, aki segítséget igényel, jelentkezzen napközben a 06 80 / 627 727-es ingyenesen hívható önkormányzati zöldszámon.

A Magyarország kormánya által biztosított programmal a 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteinkről való gondoskodást biztosíthatjuk a közvetlen környezet bevonásával úgy, hogy a formális szociális ellátórendszert (háziorvosok, szakszolgálatok, családsegítők, önkormányzatok stb.) nem szükséges igénybe venni.

A szolgáltatással segítjük a generációk közötti szakadékok áthidalását, a törődésen keresztül a mélyebb emberi kapcsolatok kialakítását.

A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása.

Ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre! A program segít abban, hogy az idős emberek probléma esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

A programban való részvétellel kiemelt figyelmet fordítunk szeretteinkre, biztosítjuk azt a törődést, amelyre családtagjainknak – még önálló életvitel mellett is – szüksége van. Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása általuk és a programnak köszönhetően idősek bentlakásos ellátásának igénybevétele nélkül is megvalósul.

Hogyan működik a program?

  1. Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot.
  2. Az eszköz jelzést küld a Diszpécserközpont felé.
  3. A Diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  4. Kezdeményezi a segítségnyújtást, értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  5. Indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítése is megtörténhet.

A jelzőeszközzel az idős ember minden körülmény között képes segítséget kérni (a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető).

Nem kell mást tenni, mint viselni a díjmentes jelzőeszközt.

A szolgáltatásról

A Gondosóra szolgáltatást a program jelenlegi fázisában a magyar tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. a hazai infokommunikációs szektor egyik meghatározó vállalatcsoportja biztosítja. A 4iG több mint 25 éve van jelen az iparági és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén, a cégcsoport az ICT piac változásainak és igényeinek megfelelve folyamatosan bővíti szolgáltatásait és portfólióját. A 4iG széles spektrumú megoldásszállítóként Magyarország piacvezető informatikai rendszerintegrátor vállalata, amely a jelzőeszközöket szállítja és a diszpécser szolgáltatást biztosítja a Gondosóra szolgáltatásait igénybe vevő valamennyi felhasználó részére.

A szolgáltatáshoz kapcsolódó dokumentumok és a készülék ismertetője itt érhető el.

Mire használható a jelzőeszköz?

A jelzőeszközön segítség kérést küldhetünk a Diszpécserközpontnak, amely a központon keresztül összekapcsolja a jelzőt a kontaktszeméllyel, ezzel elősegíti a mielőbbi segítségnyújtást.

Minden jelzésre reagál valaki, a megfelelő intézkedések folyamata pontosan szabályozott.

A készülék állapotáról (pl. töltöttség) automatikus jelzést is küld, de önállóan nem cselekszik.

Fontos, hogy a készüléket rendszeresen töltse fel, és úgy viselje!

Mire nem használható a jelzőeszköz?

Vészhelyzetben továbbra is a 112-t szükséges hívni, a készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. Indokolt esetben azonban a Diszpécserközpont ebben segíthet.

Egészségügyi szakellátás, telemedicina, távdiagnosztika vagy specifikus egészségügyi probléma megoldása nem része a programnak.

A készülék kétirányú kommunikációra képes: jelzést ad és a diszpécsertől hívást fogad. Mindig ott van velünk, viseljük, de felhasználása a mobiltelefontól eltér! Nem lehet vele kimenő hívásokat kezdeményezni és külső hívásokat fogadni. A kommunikáció kizárólag a Diszpécserközponttal lehetséges a készüléken keresztül!

A készülék első bekapcsolása és kapcsolatfelvétel a Diszpécserközponttal

Ha átvette a futártól a jelzőkészülékét, kérjük azonnal kezdje meg annak feltöltését a dobozban található töltővel. Ezután nincs más dolga, mint megvárni, hogy az óra feltöltődjön – ekkor a piros LED már nem villog, hanem folyamatosan világít -, majd a szintén a dobozban található karpántba belehelyezze a jelzőeszközt és így feltegye a csuklójára vagy a nyakába akassza a nyakpánttal.

Annak érdekében, hogy Ön is és a szolgáltató is megbizonyosodjon róla, hogy működik a jelzőeszköze, első alkalommal szükséges egy teszthívás. Ezt kezdeményezheti a Diszpécserközpont is vagy Ön is. Amennyiben a Diszpécserközpont indítja a teszthívást, akkor egy dallamot fog hallani, majd a készülék a hívást automatikusan felveszi és kihangosítja. Ha szeretné Ön indítani a teszthívást, akkor egyszerűen nyomja meg a főgombot a Gondosóráján. Ekkor megtapasztalhatja, hogy hogyan is működik a főgomb és hogy milyen, amikor rövid időn belül visszahívja a diszpécserünk. Ez a teszthívás lehetőséget ad arra, hogy további kontaktszemélyeket adjon meg és hogy a diszpécserünk segítsen még jobban megérteni a jelzőeszköz működését, illetve feltehet bármilyen egyéb felmerülő kérdést a Gondosórával vagy a szolgáltatással kapcsolatban. Ezután már magabiztosan tudja használni a készüléket, ha szüksége van rá.

Kontaktszemélyek

A regisztráció során egy kontaktszemély megadására van lehetőség. Azért fontos, hogy minden Gondosóra felhasználónak legyen megadva legalább egy kontaktszemélye mert, ha olyan helyzet áll elő, amit a diszpécsereink nem tudnak megoldani (pl. személyes jelenlétre van szükség mert elesett az ügyfél az udvaron, közművekkel kapcsolatos ügyintézésre van szükség vagy éppen elfogyott a tűzifa), akkor kell valaki, akit értesíteni lehet és gyorsan mozgósítható. Az a legszerencsésebb, ha az első helyen megadott kontaktszemélynek van kulcsa a Gondosórát viselő ügyfelünk lakásához és lehetőség szerint a közelben lakik, vagyis bizalmi kapcsolatot ápolnak egymással.

Másodlagos, harmadlagos kontaktszemély megadására akkor van lehetőség, ha a felhasználó már kézhez kapta a Gondosóráját és elindítja az első teszthívást. Ekkor a diszpécserrel folytatott beszélgetés alkalmával kérheti a kontaktszemély adatainak módosítását és megadhat újabb kontaktszemélyeket is. Itt már olyan személyt is meg lehet jelölni, aki esetleg fizikailag távolabb él a felhasználótól, de előfordulhat, hogy onnan is a segítségére tud lenni idős hozzátartozójának.

Fontos, hogy minden kontaktszemély tudjon róla, hogy a jövőben, a nap bármely szakában kereshetik a Gondosóra Diszpécserközpontjától, ha a hozzátartozó felhasználó jelzést adott le és a diszpécsereink, illetve a felhasználó úgy ítélték meg, hogy a kontaktszemélyre van szükség a helyzet megoldásához. Ez a hívás minden esetben a következő számról fog érkezni: 06 1 880 6832. Kérjük, minden kontaktszemély mentse el a telefonjába ezt a telefonszámot!

Mi szükséges a programhoz való csatlakozáshoz?

A programhoz alanyi jogon lehet csatlakozni minden 65. életévét betöltött magyar állampolgárnak, akik ingyenesen megkapják a jelzőeszközt. A programba a regisztráció gombra kattintva tud jelentkezni, az eszközök kiosztása a regisztrációs űrlap feldolgozását követően folyamatosan történik. A Gondosóra program honlapja: https://gondosora.hu/

Az ingyenes jelzőeszközt igényelheti a felhasználó (65. életévét betöltött magyar állampolgár) vagy a felhasználó segítője (az a személy, aki a felhasználó megbízásából és jóváhagyásával tölti ki a regisztrációs űrlapot).

A készülék használatba vételéhez javasolt olyan segítő családtag vagy ismerős regisztrálása, akiket az esetleges riasztás során a Diszpécserközpont értesíteni tud.

A készülék rendszeres töltésén és viselésén kívül a továbbiakban semmire nincsen szükség, hogy a program aktív tagja maradjon.

További információk a Gondosóra programról

A Gondosóra program honlapja: https://gondosora.hu/

A Gondosóra szolgáltatást a program jelenlegi fázisában a 4iG Nyrt. biztosítja. A szolgáltatáshoz kapcsolódó diszpécserszolgálat ügyfélszolgálatának elérhetősége:

Hétfő-Péntek: 9:00-17:00 óra
Telefonszám: 06 1 880 6831
​E-mail cím: info@szolgaltatas-gondosora.hu​
Cím: 1037 Budapest, Montevideo u. 3/b.