A falumúzeum alapítvány és a német önkormányzat együttműködésében, a Kismaros, Kossuth Lajos út 21. (a Riener-ház és a volt iskola, ma falumúzeum épülete) szám alatt Sváb Emlékezet Centrum jön létre. A megvalósítás egyik mérföld köve az épület külső és belső felújítása Magyarország Kormánya támogatásával. A felújítás az épület eredeti, sváb építészetre jellemző arculatának visszaállítását jelenti. A kismarosi kötődésű Mányi István, Ybl-díjas építész korabeli fotók figyelembevételével megrajzolta a rekonstrukciós terveket, amelyre vonatkozó építőmesteri és asztalosmunkák elvégzésére közzétett, a Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével lebonyolított beszerzési eljárás eredményes volt. Az ennél sokkal látványosabb, de nem kevésbé izgalmas kivitelezési építészeti munkák ez év augusztusában, a helyszínen megkezdődtek, nem is akármilyen felállásban.

Nyilas Krisztián és Pölös Illés

A nyár legforróbb hónapjában ugyanis közösségi szolgálatot vállaló diákok dolgoztak a felújítást előkészítő fizikai munkálatokban. Négy iskola hét növendéke keresett meg bennünket a Falumúzeum Alapítvány hirdetésére jelentkezve azzal, hogy nálunk szeretné teljesíteni az ötven órányi szolgálatot: a gödi Piarista Szakközépiskolából, a budapesti Képző-és Iparművészeti Szakgimnáziumból, a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikumból és a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnáziumból érkeztek a fiatalok.

Medgyes Ferenc és Kühn Péter

Egy hónap alatt közel 400 óra közösségi és ehhez kapcsolódó társadalmi munka során egész komoly feladatok kerültek napirendre. Először a múzeumi tárgyak biztonságos elhelyezésében és állagmegóvásban segítettek, de ahogy láttuk mire képesek nagyobb erőt igénylő fizikai munkát is rájuk mertünk már bízni. Szakmai irányítás mellett szerelték le és helyezték védett helyre a hőtárolós kályhákat, a múzeum belső falairól leszerelték a léceket és egyéb szerelvényeket, redőnyöket, elbontották a belső válaszfalakat. Felszedték a burkolatot, leszerelték a tornác ablakrácsait, lehordták a padláson található bontott téglákat, kihordák a keletkezett sittet (két nagyobb konténert töltöttek meg), és jó adag használható téglát pucoltak meg. (Ha az lett volna a cél, simán a komplett épületet elbontják :-)).

Medgyes Ferenc, Harangozó Botond, Nyilas Krisztián és Korcsok Kevin

Szeretnék gratulálni és köszönetet mondani ez úton is Nyilas Krisztiánnak, Pölös Illésnek, ifjabb Kühn Péternek, Medgyes Ferencnek, Harangozó Botondnak és Koppánynak, valamint Korcsok Kevin Gergelynek. Ők bizonyára viccnek szánták minden alkalommal elsütni egymást ugratva, hogyha munka van, akkor munka van, én viszont pontosan tudtam milyen elképesztően nagy segítséget jelentett munkájuk. Köszönet jár szüleiknek, tanáraiknak, iskolájuknak és az őket irányító Parragh Gábornak is.

Néder Sarolta

Kismarosi Falumúzeum Alapítvány