Szúnyoggyérítés 2020

Kismaros településen a következő földi kémiai védekezés 2020. augusztus 25-én a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2020. augusztus 26-27.

Kismaros településen a következő földi kémiai védekezés 2020. augusztus 17-én a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2020. augusztus 18-19.

Kismaros településen a következő földi kémiai védekezés 2020. július 29-én a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2020. július 30-31.

Kismaros településen a következő földi kémiai védekezés 2020. július 15-én a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2020. július 16-17.

Kismaros településen a második földi kémiai védekezés 2020. július 02-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapok: 2020. július 03-04.

Kismaros településen az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül, a földi kémiai védekezés először 2020. június 24-én a napnyugta utáni időszakban került elvégzésre. Tartaléknapok: 2020. június 25-26.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.
A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:
A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket,
gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html