Tájékoztatás a Falumúzeumról

A Kismarosi Falumúzeum Alapítványt 1992-ben alapította Wiedermann Imréné született Müller Julianna, dr. Nádor Ferenc és Neubauer Rudolfné született Scheili Gréti. Az alapító örökösök: Jaics Istvánné, Wiesner Imre és Neubauer Rudolf. A törvényi változások miatt 2015-ben módosítani kellett az alapítványt, 2018. december 31-én pedig lejárt a korábbi kuratóriumi tagok mandátuma.

Az új kuratóriumi tagok Györei Gyuláné, Hantosné Reviczky Dóra, Hertai Katinka, Hipszki-Györei Katalin, aki a gyűjteményvezető feladatokat is ellátja, Varga Ambrusné valamint dr. Néder Sarolta elnök. A mandátum három évre szól. Az alapító örökösök felkérése alapján a korábbi tagok közül kettő vállalta a munka folytatását. A Falumúzeum Alapítvány új székhelye: 2623 Kismaros Kossuth Lajos út. 18. 

A múzeum nyitvatartási rendje nem változott. November 1-jéig az eddig megszokott rend szerint volt látogatható a gyűjtemény, voltak is egyéni és csoportos érdeklődők. A téli időszakra a múzeum épülete zárva tart, de előzetes egyeztetés alapján bárki látogatást tehet a gyűjteményben és végezhet kutatásokat. A Falumúzeum részt vett a Mihály napi vásáron 2019. szeptember 21-én és 2019. november 3. és 18. között kiállítást rendezett be a Művelődési Ház kistermében Csipkelődő címen.

A gyűjtemény jelenlegi épülete korábban a régi tanítói lak volt. Egyik részében a Falumúzeum kapott helyet, amely önkormányzati tulajdonba került. A tanítói lak másik része magántulajdonban van. A Falumúzeum Alapítvány a Német Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve pályázatot nyújtott be saját épület/kiállító-terem létrehozása céljából, amelyre a civil alap harminc millió forint támogatást ítélt meg. A támogatás épület tulajdonának megszerzésére, és felújítására fordítható. A két intézmény hirdetést tett közzé a Kikiáltóban, hogy ingatlant keres a Falumúzeum részére. A hirdetésre több jelentkező is érkezett. Amennyiben sikerül a tulajdonosokkal megegyezni a Falumúzeum Alapítvány saját kiállító teret hozhat létre az elkövetkező időszakban. A jelenlegi épület külső megújítását is feladatul tűzte ki a kuratórium, de itt a tulajdonossal együttműködve tud majd előrelépni.

dr. Néder Sarolta