Tönkreteheti a hazai diótermesztést a nyugati dióburok-fúrólégy

A diókárosító nyugati dióburok-fúrólégy is Amerikából érkezett hozzánk, sok más kártevővel együtt. A történet azért is szomorú, mert a hazai fajtaválasztéknak és a korai érésnek köszönhetően épphogy felszálló ágba került hazai diótermesztést is fenyegeti.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) Észak-Amerikából került Európába. Először Svájcban, illetve Olaszország északkeleti részén azonosították. Nálunk 2011-ben észlelték először.

A kifejlett imágó megkülönböztető jellegzetessége, hogy szárnyvégén lévő 3. elágazó pigmentált folt külső ága a szegélyeret követi és túlhalad a középéren.

Ez az egynemzedékes légy bábállapotban telel át a talajban. A kifejlett légy 8-10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, rajta sárga, félkör alakú folt. A nőstények petéiket az általában beteg, sérült dió termésének zöld burkába rakják le. A nyüvek berágják magukat a termésbe. A megbarnuló, besüppedő, rothadó zöldhéj alatt a csonthéjat is károsítják, ürülékük is elszínezi a csonthéjat. A mag ráncos, töppedt, avas ízű lesz. A termés idő előtt hullik, méretes kicsi marad.

A tünetek összetéveszthetők gomba illetve baktérium fertőzések tüneteivel, sőt a dióburok-gabonalégy (Polyodaspis  rucornis) kártételével is. Ez a faj eddig nem okozott jelentős problémát. Az almamoly is okoz burokfeketedést, de belül a mag elfeketedik, és a lárván kívül sok ürülék is látható. A Xanthomonas campestris cv. juglandis baktérium levélen, hajtáson, vesszőn, virágbarkán valamint a gyümölcs héjrészén egyaránt megtalálható, szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz. Ellene rügypattanás előtt rezes permetezés ajánlott.

Természetes ellenségei nincsenek. A légy július elejétől szeptember közepéig rajzik. A korona felső harmadába helyezett sárga lapos házikerti védekezéssel gyéríthető a kártevők száma. Védekezésképpen meg kell akadályozni, hogy a lárva a károsított burokból a talajba kerüljön.

Ezért hatékony lehet a fák aljának fóliatakarása, a fák alatti talaj rendszeres kapálása, a lehullott burokmaradványok, terméskezdemények összegyűjtése és megsemmisítése. Gyakori az együttes fertőződés! Ezért a fán maradt terméseket is le kell verni, és meg kell semmisíteni. A NÉBIH felhívja a figyelmet arra is, hogy a Fertőzött területről dió magoncot, zöld burokban lévő diót, burokmaradványokat, valamint talajt kivinni tilos!

Ha minden kötél szakad, végső esetben vegyszeres védekezésképpen alkalmazható Decis,  Karate  Zeon  5  CS, Calypso  480  SC  és  Mospilan  20  SG, a NÉBIH  NTAI  szükséghelyzeti eseti engedélyével.

Forrás: kertlap.hu