Megkezdődött a tanév

Nyúli Edina, a Vilcsek Gyula Általános Iskola intézményvezetője szeptember 1-jén megnyitotta a 2019-2020-as tanévet. A Himnuszt követően rövid műsorral ajándékozták meg a jelenlévőket a gyerekek, majd a Szózat elhangzása előtt Neubauer Rudolf polgármester, valamint Nyúli Edina intézményvezető osztotta meg gondolatait a diákokkal és szüleikkel.

Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere beszédében elmondta: azt kívánja, hogy a tanév végén legalább olyan mosolygósan álljanak majd az iskola udvarán a diákok, ahogyan akkor, ott, az évnyitón tették. Hozzátette: „A következő hónapok teljenek derűs, jókedvű, közösségépítő, lélek- és szellemgyarapító munkával! Legyetek jó diákok, legyetek jó osztályok, jó barátok! Segítsétek pedagógusaitok és szüleitek munkáját! Azt remélem, hogy a Vilcsek Gyula Általános Iskola diákjai, tanárai, a diákok szülei, az egész közösség egy folyamatosan gyarapodó, nagyszerű iskola marad és fejlődik, mert egyre többen vagyunk!”

A polgármester kiemelte: újdonság ebben a tanévben az elsősök számára kialakított konténer tanterem és ez egy nagyon fontos lépés, hiszen elfogyott a hely az iskolában.

„Azt szeretném, hogy amikor ti (az idei elsősök – a szerk.) majd innen elballagtok, akkor már egy teljesen más iskolát lássatok itt. Szeretnénk az egész épületet és a sportcsarnokot újjáépíteni, nagyobbá, korszerűbbé tenni, de ami a falakon belül van, annak változatlanul olyan magas értékűnek kell lennie, amilyen most is. Ez rajtatok is múlik, nagy munka! Amennyire tudunk, segítünk benneteket és ti is segítsetek nekünk! Erős falut, szép Kismarost építsünk együtt! Isten áldjon mindenkit, eredményes tanévet kívánok!” – zárta mondandóját Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere.

Nyúli Edina intézményvezető tanévnyitó beszédében először köszöntötte az iskola diákjait, pedagógusait, munkatársait, a szülőket és minden jelenlévőt, kiemelve az idei elsősöket. „Kedves elsősök! Nagy szeretettel köszöntelek benneteket a Vilcsek Gyula Általános Iskola tanulóiként. Megköszönöm nektek ezt a kedves műsort, amellyel megajándékoztatok bennünket. Talán ti vagytok azok, akik a legjobban vártátok ezt a napot. Kitti néni és Balázs bácsi majd rövid idő alatt megismerteti veletek a számokat és a betűket. Sok mesét, verset, dalt tanítanak meg, sokat fogtok rajzolni, színezni, festeni, tornázni és német szavakat tanulni kiejteni. Mozgalmasan telnek majd a napjaitok és remélem, majd évek múlva szívesen gondoltok vissza erre az időszakra.” – osztotta meg a legkisebbeknek szánt gondolatait az iskola vezetője.

Aláhúzta: „Bízunk benne, hogy egyetlen iskolás sem fog csalódni ebben az intézményben és nagy szeretettel fog minden nap belépni az épületbe. A pedagógusok: tanárok, tanítók az egész elmúlt héten készültek a fogadásotokra, miközben széppé, otthonossá varázsolták a tantermeket.”

Az ötödikesekkel kapcsolatban elmondta, hogy mivel felsősök lettek, kikerülnek abból a védőburokból, ami alsó tagozatban még körülölelte őket, bár abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy továbbra is alsós osztályfőnökük, Magda Bálint fogja kísérni útjukat.

A nyolcadikosokat Nyúli Edina arra figyelmeztette, hogy nem lesz könnyű számukra az utolsó általános iskolai tanév, hiszen jönnek a felvételik, illetve két kompetenciamérés vár rájuk. Ahhoz, hogy bekerülhessenek abba a középiskolába, amelyet megcéloztak, sokat kell majd tenni. Ebben segítenek a tanárok, „de élni kell a lehetőségekkel és akkor biztos lesz a siker. A pedagógus kollégáimmal abban bízunk, reménykedünk, hogy előbb-utóbb minden tanuló belátja: tanulás nélkül nem lehet tudáshoz jutni, tudás nélkül pedig nem lehet az életben boldogulni.”

Kiemelte: „Ahhoz, hogy jól vegyétek az akadályokat, természetesen szükség van a család odafigyelésére is. A szülői háttér, a biztatás, a noszogatás, a segítségnyújtás, a támogatás és az a tudat, hogy a szülőkre mindig számíthat a gyerek, talán a legfontosabb tényezők.”

Az intézményvezető kifejezte reményét, hogy sikerül minél többször találkozni a szülőkkel is a tanév folyamán a közös párbeszéd fontosságát szem előtt tartva.

Elmondta azt is, hogy az idén már 248 tanuló kezdi meg a tanévet a Vilcsek Gyula Általános Iskolában, ez 32-vel több mint tavaly ilyenkor, így összesen 13 osztály indul. A tanítás négy épületben folyik majd, hiszen az épület egy konténertanteremmel bővült, „mely berendezve, feldíszítve, a holnapi naptól légkondicionálóval ellátva várja majd az 1.a osztályos tanulókat.”

Az iskola vezetője örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nyár folyamán javítási munkálatok zajlottak az épületben, melynek során a teljes villamos energia hálózatot felújították. „Nagyon nagy segítséget kaptunk Kismarosi Község Önkormányzatától is. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Neubauer Rudolf polgármester úrnak, a kismarosi képviselő-testületnek, a hivatal dolgozóinak a támogatásért, a segítségért, hogy az egész iskola épületét a nyár folyamán kifestették és így szép állapotban várhatja a tanulókat. Köszönjük szépen nekik!”

Nyúli Edina elmondta: az új tanévre a tantestület is változásokon esett át, eszerint Herédiné Prajda Alexandra és Embey-Isztin Gabriella távozott az iskolától. Új dolgozók is érkeztek: Kis Balázs az 1.b osztályfőnöke lesz, Rácz Richárd és Galbavi Péter pedig az alsó tagozaton fog testnevelés órákat és napközis foglalkozásokat vezetni. Kovács Éva matematika-fizika szakos tanár a 6. osztály osztályfőnökeként tevékenykedik, Gyöngyösiné Dőry Andrea kémiát, biológiát és technikát tanít a felsősöknek, míg Mihajljuk Okszána a felsősök angolóráit viszi majd.

A művészeti iskolát megemlítve az iskola vezetője közölte: ez a kezdeményezés is folytatódik, a beiratkozás szeptember 3-án lesz. Azt is elárulta, hogy az iskola nevelőtestülete új házirendet fogadott el, mely szeptember 2-tól lép érvénybe. A változás lehetővé teszi a szülőknek, hogy félévente három napot igazoljanak gyermeküknek.

„Fegyelmezett tanulói magatartást, szorgalmat várva, jó hangulatban eltöltött tanévet kívánok. Ezzel a 2019-2020-as tanévet megnyitom.” – zárta gondolatait Nyúli Edina, a Vilcsek Gyula Általános Iskola intézményvezetője.

A tanévnyitó képei: