Teszedd akció volt Kismaroson

Szerencsére és sajnos idén is sikeres volt a vasárnap véget ért TeSzedd! önkéntes szemétszedési akció. Szerencsére, hogy sokan vannak közöttünk, akik tenni is hajlandóak azért, hogy egy élhető, rendezett, egészséges és tiszta országban élhessünk, mert bizony ezek a szép szavak ott kezdődnek, hogy lehajolunk és kezünket összekoszolva rendbe tesszük azt, ami nincs rendben. Sajnos, hogy még sokan vannak közöttünk, akik nem becsülik meg az otthonunkat, falvainkat, városainkat és évről-évre teleszemetelik az országot. Reméljük és bizakodjunk, hogy időről-időre egyre többen lesznek az előbbiek.

Az előzetes adatok alapján az 2019-ben csaknem 240 ezren regisztráltak 3240 helyszínre, de a legtöbb helyen a regisztráltnál több önkéntes vett részt, így a becslések szerint a 300 ezret is meghaladhatta az akcióban részt vevők száma. A legaktívabb Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megye volt.

Köszönjük mindazoknak az áldozatos munkáját, akik településünkért dolgoztak az elmúlt napokban!

Az összegyűjtött hulladékot a Zöld Híd szállította el, ennek koordinálásában az önkormányzat munkatársai működtek közre.

Kismaroson idén három csoport is szerveződött, íme a beszámolók, képekkel:

A Magosfa Alapítvány szervezésében 24 résztvevő, 35 zsák hulladék, 10 abroncs talált egymásra. A számokon túl és a néha lehangoló látvány ellenére jó kedv jellemezte a Börzsönyligeti, Gálhegyi úti Teszedd-es csapat munkáját. Mert jó volt a csapat  Na és apró örömök is értek minket, mint például az avarból előbukkanó piros csészegombák, vagy a 70-es évekből fennmaradó 4 forint 20 filléres tejes zacskó (volt 3,60-as is, de arról nincs fénykép). 
Az akció során megtisztítottuk a Gálhegyi út és a Felső Riesner út alsó szakaszát valamint a Morgó-patak és a Csömöle-patak árterét több száz méter hosszan.
A végén a Kismagosban ebédeltünk közösen.

Köszönjük az önkéntesek munkáját, jó volt veletek!

Mi Szedtük, jövőre Te is Szedd!

—————————————-

A második csoportot Kovács Orsi szervezte, a csapat eredménye két fotel, 3 pár cipő, egy Philips kishangfal, egy darabjaira hullott Rakéta porszívó, az elmaradhatatlan hűtőszekrény, valamint 15 zsák szemét, tele 2.60 Ft-os tejeszacskókkal és millió más, az elmúlt fél évszázad maradványaival, különböző tektonikus rétegekből…. És ez “csak” az Óhegyi/Jánoshegyi szurdok egyik fele. A másik oldalon valószínűleg ugyanennyi, ha nem több. És maradt jövőre is…. De legalább elkezdtük!

Frissítés: A cikk megjelenését követően kaptuk az információt, hogy az Óhegyi és Jánoshegyi utak környékén tevékenykedő csoport szervezése és regisztrálása Farkas Zsuzsi munkája volt. A csapatban 12 felnőtt és 7 gyermek vett részt.

A tévedésért elnézést kérünk, és természetesen köszönjük a csapat kisebb és nagyobb tagjainak a munkáját, Farkas Zsuzsinak a szervezést és Kovács Orsinak a híradást!

—————————————

A harmadik csoportot Lőrincz Sarolta szervezte, ahogy facebook oldalán írta, “Sikeres volt a mai akciónk! Ezúton szeretném megköszönni mind a 18 résztvevőnek, hogy a kitűzött célt megvalósíthattuk.”