Stabil és előremutató a falu költségvetése

Kismaros 2019-es költségvetése elkészült, a testület megszavazta. Az intézmények fenntartása, a településüzemeltetés és a többi rendszeres kiadás mellett pályázati pénzek és azok önrészei, önerőből megvalósítható fejlesztések, valamint tartalék is részét képezik a büdzsének.

2019-ben is folytatódik az emelkedő tendencia

Kismaros Község Önkormányzatának képviselő-testülete február 25-i testületi ülésén elfogadta a 2019-es költségvetést, mely az évek óta tartó tendencia szerint idén is minden korábbi évet meghaladó, rekord összegű költségvetési forrással számol. 641 millió forint áll rendelkezésünkre az előttünk álló évben településünk és intézményeink üzemeltetésére és fejlesztésére, amely azonban a Szokolyai út mellett tervezett, gyalogos és kerékpáros közlekedést fejlesztő pályázatunk elnyerése esetén akár 853 millió forintra növekedhet.

A költségvetés mellett a kiadások és az elvégzendő feladatok is növekednek 

2015. évtől minden évben legalább fél milliárd forintot tudtunk fordítani a település közfeladatainak ellátására. Az évről-évre emelkedő összeghez azonban évről-évre több feladat is társul. A folyamatosan növekedő lakosságszám egyszerre jelentkezik a bölcsődei, óvodai, iskolai szükségletekben, az egészségügyi ellátásban, az időseinkről való gondoskodásban, de a kulturális programjaink gyarapodásában és a közterületeink gondozásában is. A kismarosiak részéről pedig egyre nagyobb igény fogalmazódik meg a magasabb szintű településüzemeltetésre, egészségügyi ellátásra, vagy a sokszínű kulturális programokra. Ráadásul nem csak a lélekszámunk emelkedik, hanem az állandó lakosokkal rendelkező ingatlanok száma is.

  1. Értékvédelmi pályázat
  2. Bölcsőde pályázati önrész
  3. Kerékpárút pályázat önrész
  4. Területátcsatolások előkészítésének költségei
  5. Orvosi ügyelet
  6. Szószék felújításának támogatása
  7. Székely Kupa
  8. Rendszergazda költségek
  9. Közbeszerzési költségek
  10. Ügyvédi költségek
  11. Belsőellenőrzés

Az idei év legfontosabb feladatai

Legfontosabb idei projektjeink között szerepel az egészségügyi ellátás infrastruktúrájának további fejlesztése, a Liget utca, Tábor utca és Zrínyi utca járdáinak megépítése, a Monostor utca, Jánoshegyi út, Óhegyi út csomópontjának rendezése és a Vasút feletti dűlő teljes aszfaltozása. A váci tankerülettel együttműködve az iskola férőhelybővítésének lehetőségein is folyamatosan gondolkodnunk kell.

Legalább ilyen fontos cél az intézményeink stabil működtetése, a település biztonságos üzemeltetése, a közfeladataink hatékony ellátása, és az előttünk álló pályázati lehetőségek minél jobb kihasználása.

Kismaros folyamatos változásban és növekedésben van, az önkormányzat feladata, hogy törekedjen mindig a lehető legjobban reagálni az új helyzetekre. Azért dolgozunk mindennap, hogy a kismarosiak jól érezzék magukat a faluban. A költségvetést is ebben a szellemben alkottuk meg, amely munkát Hajdú László pénzügyi vezetőnk tartotta kézben, a köszönetemet ezúton is szeretném kifejezni neki.

Neubauer Rudolf

polgármester