Párhuzamos lépések – interjú Neubauer Rudolf polgármesterrel

– Mi jár a fejében 2019 első napjaiban?

– Az, hogy mindenben tudjunk előre lépni. Az önkormányzat kötelező és vállalt feladataiban, a településüzemeltetésben, a fejlesztéseket szolgáló pályázatokban. Mind a már benyújtott, elnyert, megvalósulás előtt álló, mind a benyújtásra váró pályázatok terén.

– Ha minden területen előre kell lépni, akkor biztosan van első lépés. Melyik az?

– Párhuzamos első lépések vannak. A Szokolyai út mellett húzódó kerékpárutat és járdát fejlesztő pályázaton folyamatosan dolgozunk, várjuk a bölcsődei pályázatunk elbírálását, beadtunk egy több mint tíz utcát érintő csapadékvíz-elvezetési pályázatot, átköltöztettük a háziorvosi rendelőt az IKSZT épületébe és közben a régi-új egészségház felújításának és bővítésének terveit is módosítjuk az elnyert támogatási összegnek megfelelően. Minden eddiginél több, 150 m3-t meghaladó szociális tűzifát szállítunk ki a településen a rászorulóknak és a téli útüzemeltetést is biztosítjuk és fejlesztjük.

– Mintha a Szokolyai úti járda már tavaly ilyenkor is a prioritások között szerepelt volna…

– Sőt, már három évvel ezelőtt a kiemelten fontos feladatok között szerepelt. A biztonságos közlekedés megteremtését önerős beruházásként kezdtük előkészíteni, a tervek a Monostor utcától az Őz utcáig elkészültek. A 20 millió forintos fejlesztést múlt évben végül azért nem kezdtük el, mert megjelent a Pest megyére kiírt kerékpáros pályázat, mely lehetőséget adott Kismarosnak az érintett szakasz mellett további járda kiépítésére, a meglévő járda
felújítására, főúti csomópontok, átkelőszakaszok kialakítására a 12-es főúttól végig a Szokolyai út mentén. A saját forrást a 200 millió forintos pályázati költségvetés önrészére fordítottuk, a rendelkezésünkre álló pénzt így megtízszerezhetjük, ezzel több és jobb műszaki tartalmat elérve.

– Ez lesz az idei év nagy dobása? A nagyberuházás, ami összeköti az ófalui részt a börzsönyligetivel, és szépen fel lehet avatni?

– Még ennél sokkal egyszerűbb pályázatok megvalósítása is hosszabb időt kíván. A járda átadása valószínűleg 2020-ban lehet legkorábban, miközben pár éve aktívan dolgozunk rajta a munkatársaimmal. Nem a szalag átvágása a cél, hanem hogy hosszú távra és jól oldjuk meg ezt a feladatot. Fontos előrelépés az is, hogy a védőnői szolgálat és a háziorvosi ellátás már most sokkal jobb körülmények között működik, mint a régi egészségházban.

– Az elképzelések megvalósulnak?

– Igen, sok mindent sikerült megvalósítani. A közterület-felügyelővel is nagyot léptünk előre, eredményes évet zártunk, a közterületen hagyott forgalomképtelen autókból például több mint húsz jármű lett elszállítva. Emellett, két sikeresen megnyert pályázatnak köszönhetően közel 50 millió forintért, illetve önerőből felújítottunk és építettünk majdnem másfél kilométernyi utat, öt különböző helyszínen.

Elkezdtük a játszótereink felújítását, 7 új hirdetőtáblát raktunk ki a faluban, melyeket a falugazda csapata készített. Két intézményünkbe, a sportcsarnokba és a művelődési házba kihelyeztük a település két defibrillátorát, használatukról képzést tartottunk. Eredményjelző táblát és lelátót kapott a focipálya a Fortuna sportegyesület segítségével.

Megkezdtük az óvoda udvarának régóta tervezett és régóta várt felújítását. Az iskola udvarának rendbe tételében is segíteni tudott az önkormányzat a tankerületnek, és megújult a település valamint a Kismarosi Kikiáltó honlapja is.

– Ha már utak, azok a falu központi részén egyre zsúfoltabbak.

– Kismaros gyarapodik. Azon kevés magyar települések egyike, ahol rohamosan növekszik a lélekszám. Családok választják új otthonuknak a településünket. Elindítottuk tehát a bölcsődét, bővítettük az óvodát, és ezért kellett megoldást találnunk az iskolai tanterem-bővítésre is. Ez az utcai forgalom megnövekedésével is együtt jár. Erre szakmai megoldást keresünk. Nagyon örülök annak, hogy ilyen sok a gyerek, akiknek egyébként a művelődési házban és a sportéletben is tudunk programokat adni.

A karatésaink európai hírűek, elindult a kézilabda lányoknak, a fociban pedig a környék legnagyobb taglétszámú sportegyesületében focizhatnak egy minőségi, felújított pályán. Köszönet érte minden sportvezetőnknek.

Éppen most nyert a művelődési ház egy komoly pályázatot köznevelési témában, amely kulturális intézmények együttműködésén alapszik. Ennek mind az a célja, hogy a gyerekeink szeressenek itt élni, maradjanak velünk.

– A fejében tehát egy gyerekbarát település képe van?

– Ugyanakkora gondoskodással fordulunk az időseink és a rászorulók felé is. Elkészítettük Kismaros szociális térképét a karitásszal és a családsegítővel együttműködve. Ezzel kizártuk a visszaélési lehetőségeket, így tényleg a nehéz helyzetben lévőkre, a nagycsaládosokra, vagy a betegekre tudunk összpontosítani, tehát tényleg minden kismarosiról a legjobb tudásunk szerint gondoskodunk.

– Idén ősszel önkormányzati választások lesznek. Indul újra polgármesterként?

– Igen. Sok minden megvalósulhatott, de mindez egy folyamat, hosszútávú építkezés. Ez természetesen azt jelenti, hogy indulok.

Lakatos Péter