Nagymamák története

Január 13-án került sor a Duna-menti három település Kismaros, Nagymaros és Zebegény közös megemlékezésére, amelynek helyszínt idén Nagymaros adott. A római katolikus szentmise keretében dr. Varga Lajos segédpüspök genocídiumnak nevezte a második világháború végén kollektív büntetést elszenvedő civil áldozatok ellen elkövetett bűnt, az elhurcolást, a kényszermunkatáborokat, az éhezést, az értelmetlen halált.

A – Cserni Katalin és Csörsz Katalin tanítók által szervezett – műsorban a gyerekek Döbrössyné Valentin Kriszta helytörténész könyvéből visszaemlékezéseket olvastak fel. Szimbolikus jelentéssel bírt az, ahogyan az elhangzott szívszorító mondatok után a gyerekek elhagyták az oltár előtti teret. Végül elfogytak a szavak, ahogyan elfogytak mellőlünk a túlélők is. A nagymarosi elhurcoltak közül az idei megemlékezésen már csak ketten voltak jelen. Zoller Teréz és Jung Károly.

Az Ő történelmi jelenlétüket idézte meg az a jelenet is, ahogyan a nagymama felelgetett unokája kérdéseire. Ennek is mély tartalma volt. A visszatérőkre újabb megaláztatást hozott az, hogy a szovjet hadsereg által rájuk mért szenvedéseikről, itthon nem beszélhettek. Sokáig tartott a némaság mögött húzódó félelem. Addigra már nagymamák és nagypapák voltak.

A Duna-menti svábok emlékezete által írt történelemkönyvben a málenkij robot története az általuk elmondott, az unokák által megkérdezett és megjegyzett történetekből áll. Ilyenkor, januárban a megemlékezések során nem eszmék, hanem történetek cserélődnek.

Az életerő történetei.

Néder Sarolta

Zoller Teréz túlélő, családja körében
Jung Károly túlélő, családja körében
Megemlékező diákok
Korabeli tárgyak a templom előtti téren
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője
Petrovics László Nagymaros polgármestere
Neubauer Rudolf Kismaros polgármestere
Csuka Tamás református püspök
Dr. Varga Lajos segédpüspök
Gáspár István atya és Dr. Varga Lajos segédpüspök
Pálmai Béla, a három település megemlékezésének alapító szervezője
Krebsz Gábor Zebegény alpolgármestere
Jung Károly túlélő

Fotók: Néder Sarolta, MTI