Kockacukornyi levegő

A háztartási tüzelőberendezések helyes használata 2.

A háztartási tüzelőberendezések helyes használata érdekében 2019. január 4-én levegőszennyezettség mérésre került sor településünkön. Az ultrafinom részecskék koncentrációját — azaz a tüzelőberendezések helytelen használatából, vagy a hulladékégetésből fakadó levegőszennyezettséget — kimutató célzott méréseket Kismaros több pontján végezték el a szakemberek az érdeklődők bevonásával.

A professzionális mérőeszköz tárolja is az adatokat, miközben egy okostelefon feljegyzi az útvonalat és a megtett kilométereket. A mérés az úton folyamatosan ment, így végig követhető volt a változás. Az addigra lecsillapodott enyhe szél és a tiszta idő alkalmas volt arra, hogy a változásokat, különösen a kiugró eredményeket a műszer megmutassa. Az alábbiakban követhető a mérési útvonal, amelynek egy-egy szakaszára bekapcsolódtak az érdeklődők.

Olyan helyen kellett megkezdeni, ahol nincs, vagy minimális a szennyezettség. Ezért a Kálló-hegy szikláin kapcsolt be a műszer, itt 2000 részecske volt köbcentiméterenként – egy kockacukornyi térfogatú levegőben – a szennyezettség, amely azt jelenti, hogy még itt sem volt teljesen tiszta a levegő, de a minősége jónak volt mondható. Innen ereszkedett alá a társaság a volt Expressz táborig és onnan egyenesen haladt a tábor utcáján a Liget utcáig. Itt vett egy kanyart, hogy néhány méter után a sportcsarnok mellett a patakon átkelve, a Patak vendéglő mellett, majd a zebrán áthaladva a Szokolyai út elejére fordulva vegye az irányt a Duna felé.

A Rév utca, majd a Duna-part (itt a nagysziklával egyező adatokat mutatott a műszer) a Duna utca, Kossuth felső sor, Dózsa György út, Ady Endre út, Vörösmarty, Monostori és a Szuttai-Harkály sarka következett. A Dézsma dűlő részen, az erdő mellett a koncentráció megint lecsökkent. Innen visszafordultak a részt vevők a falu belső része felé, ahol a Szuttain leereszkedve az adatok fokozatos növekedést mutattak, majd következett a Monostori út, a Móricz Zsigmond utca, a Szokolyai út. A Liget utca felé vissza kanyarodva folytatódott az útvonal. Következett az iskola épülete, a névtelen utca a focipályánál, a Liliom utca, a Hegyalja sorházai, a Liget utca, végül a Patak Vendéglőnél fejezte be feladatát az eszköz, de előtte bemérte az Ady Endre utcáról leáramló hatalmas füstöt. Az összesen nyolc kilométer alatt a fenti három helyen volt tiszta a levegő, számos ponton kiugróan magas értéket mutatott a műszer. Az adatok feldolgozása megkezdődött, amelyet a Kikiáltóban közzéteszünk.