Megemlékezés és díjátadó Kismaroson, október huszonharmadikán

Kismaroson, 2018. október 22-én, az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztünk, ez alkalommal került átadásra a Kismarosért Érdemrend és a Kismaros Díszpolgára cím.

 

Laudátio Erdővölgyi Emilné Zachinger Melitta

Kismaros Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kismarosért Érdemrend kitüntetést adományozza Erdővölgyi Emilné Zachinger Melitta pedagógusnak több évtizedes óvodavezetői, intézményfejlesztői tevékenységéért.

Erdővölgyi Emilné Zachinger Melitta a német nemzetiségi óvoda létrehozásával, Kismaros sváb kulturális örökségének ápolásával, gazdagításával, valamint a német nemzetiségi önkormányzat elnökeként végzett kiemelkedő munkájával jelentősen hozzájárul a település közösségének fejlődéséhez, gyarapodásához.

Harminchét évet dolgozott a Kismarosi Kis Morgó Óvodában, ebből huszonöt évig volt a vezetője is. 1968. január elsején kezdte meg munkáját Kismaroson. 1980-tól vezető beosztásban dolgozott, először mint a Verőcemarosi Körzeti Óvoda tagóvoda vezetője, majd a körzetesítés megszűnése után, 1990. január 1-től a kismarosi óvoda vezetője lett. Nyugdíjazásáig ezt a pozíciót töltötte be.

Szervezésében az óvoda német nemzetiségű óvoda lett. Kollégáit állandó önképzésre sarkallta, számukra az intézményben folyamatosan képzéseket szervezett. Hatékony pályázatírói tevékenységet folytatott a legkülönfélébb – az ifjúsággal és a gyermekekkel foglalkozó – témákban, amellyel több millió forintot sikerült nyernie. Ezeknek a pályázatoknak a gondozását is végigvitte: a szakmai programok megvalósításától a beszámolók, a pénzügyi elszámolások elkészítéséig.

Szervezte a község kulturális életét is: kezdeményezője és fő szervezője volt a Marus Napoknak, a kismarosi Hazaváró ünnepségeknek, jótékonysági programoknak, kiállításoknak. Szívügye a közösségteremtés, mind a faluban, mind korábban a munkahelyén. Intézményében mindig a gyermek érdeke volt az első: ezért erős és jó kapcsolatot tartott a szülőkkel és az iskolával. Ápolta a kapcsolatot a kismarosi civil szervezetekkel, segítette munkájukat.

Mintegy 40 évet felölelő pályafutása során a faluért érzett elkötelezettség, a sváb származás vállalása és a hagyományok őrzése is jellemezte munkáját. Megalapította a Marus Táncegyüttest, énekelt a Nachtigall kórusban. A második ciklusát tölti a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetésében. Neve Kismaroson összeforrt a hagyományok szeretetével és ápolásával, munkássága meghatározó volt Kismaros szellemi életében. Olyan intézményt valósított meg, amely környezetével, pedagógiai sokszínűségével, a gyermekek iránti szeretetével példaként szolgált.

Mindezek alapján méltó arra, hogy közösségünk a Kismarosi Érdemrenddel ismerje el szülőfalujáért és az óvodás gyermekekért végzett kiemelkedő pedagógiai és közösségteremtő munkáját.

Neubauer Rudolf

polgármester

  

Laudátio Viski Erzsébet

Kismaros Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kismaros Díszpolgára kitüntető címet adományozza Viski Erzsébet, a magyar kajak-kenu sport kiemelkedő alakja részére.

A kismarosi születésű Viski Erzsébet tízszeres felnőtt világbajnokként, kétszeres olimpiai ezüstérmesként, valamint hatszoros Európa-bajnok kajakozóként kimagasló sporteredményeivel hozzájárul a település jó hírének öregbítéséhez.

Kilencévesen, 1989-ben kezdett kajakozni Nagymaroson Gyimesi László tanítványaként. Miután korcsoportjában országos bajnoki címeket szerzett, 1997-ben Budapestre igazolt, az UTE szakosztályába, ahol a sportág egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélye, Fábiánné Rozsnyói Katalin lett az edzője.

Első felnőtt világ világbajnoki címét 1998-ban, Szegeden szerezte a magyar válogatott női kajak négyesének tagjaként 200 méteres távon Kőbán Rita, Kovács Katalin és Dékány Kinga társaként.

Viski Erzsébet sportpályafutása során további kilenc világbajnoki aranyérmet nyert a női kajak négyessel Milánóban, Poznanban, Sevillában, Gainesville-ben és Zágrábban, emellett hat alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára Európa-bajnokságokon.

Két alkalommal vett rész olimpián, 2000-ben Sydney-ben, 2004-ben Athénban szerzett olimpiai ezüstérmet 500 méteres távon.

Neubauer Rudolf

polgármester

A műsorban közreműködött a templomi kórus Embey-Isztin Gabriella vezetésével, valamint Zelei Zsolt. Szólót énekelt Szépvölgyi Dalma. A díszpolgári plakett Györffy-Kovács Adrienn képzőművész, az érdemérem Bohus Áron ötvösművész alkotása, a díszokleveleket Patkós Luca tervezte. Köszönet a Kismarosi Művelődési ház munkatársainak és a 827-es Szent László cserkészcsapat tagjainak. A kiállított kosztümöt Viski Erzsébet az Athéni olimpián viselte a bevonuláskor.

Fotók: Lisztes Edina

Az eseményről készült galéria ITT tekinthető meg.