A Kismarosi Fortuna SC száz igazolt amatőr játékossal kezdi meg a következő, 2018-19-es idényt. Ebben a mondatban két fontos szó is szerepel. Száz (100): soha ennyi igazolt játékos nem játszott még Kismaroson. Amatőr: azt jelenti, hogy fizetést nem kap senki, a játékért magáért van itt mindenki. A rendszer pedig működik, nem is akárhogy, hiszen Kismaroson van a környék legerősebb utánpótlása, és az eredmények is tekintélyt parancsolóak. Az előző szezonban az U16-os csapat Tóth János edző vezetésével a Pest megyei ÉK-i csoportot megnyerte, az U19-es csapat pedig Sárkány Gyula edző vezetésével a Pest megyei ÉK-i csoport dobogós, harmadik helyét szerezte meg. Mindkét csoportban a gólkirályt is a Fortuna adta, előbbiben Pap Bálint, az utóbbiban Kalkó Roland szerezte a legtöbb találatot.

A következő szezonról, és a csapat életéről a klub vezetőjét, Sárkány Gyulát kérdeztük.

– Milyen korosztályokban indulnak csapatok, hogy jön össze a száz játékos?

– Óvodás kortól, a felnőttekig bezárólag vannak játékosok az egyesületben. A Bozsik-program keretében 7, 9, 11 és 13 éves korosztályban van csapatunk. Ők még nem bajnokságban szerepelnek, hanem tornákon vesznek részt kéthetente, a kicsik Vácon, a nagyok Nagymaroson.

A bajnokságban idén U14, U17 és U19-es korosztályban indulunk. A tavalyi bajnok U16-os csapat fog idén a keményebb kihívást jelentő U17-ben küzdeni. És természetesen ott a felnőtt csapat, amely a megye 3-ban szerepel. Minden korosztállyal más edző dolgozik, összesen négyen vagyunk.

– Honnan érkeznek a fiatalok a csapathoz?

– A játékosok nagy része kismarosi gyermek, de azokból a környékbeli falvakból is, ahol nincs utánpótlás nevelés, jönnek hozzánk. A felnőtt csapatba egyre több helyi fiatal kerül be, hogy ott is kipróbálják magukat. A legjobbak, ha akarnak, a váci NB 2-es csapatba mehetnek tovább végül.

– Milyen forrásokból lehet fenntartani az egyesületet, miből lehet fejleszteni?

– Először is, más azonos szinten lévő egyesületektől eltérően, teljesen amatőr keretek között dolgozunk, tehát a játékosok nem kapnak fizetést, a felnőttek sem. Ide a játékért és a csapatért jönnek játszani. Idősebbek is szívesen csatlakoznak, nem kell toboroznunk. Felszerelésre, a pálya fenntartására és fejlesztésre három forrásunk van, a TAO támogatás – ebből készült el az új pálya, és a lelátó is -, a kismarosi és környékbeli vállalkozók szponzori támogatása és a kismarosi önkormányzat, amely például a pályázatok önrészével támogatja az egyesületet. Minden játékosunknak van egyenfelszerelése, kulturált, jó körülmények között lehet sportolni a Fortunában. A múlt vasárnapi meccsen debütált először az eredménykijelző, amelyet szintén az idei TAO támogatásból tudtunk beszerezni.

– Milyen célok vannak az idényre?

– Az utánpótlásnál cél megismételni a tavalyi jó eredményeket, a felnőtteknél pedig szeretnénk, ha még jobban szerepelnének. Ők eddig két meccsen vannak túl, Erdőkertes ellen egy nehezen megszerzett 1:1-es idegenbeli döntetlen, a vasárnapi pályaavató hazai meccsen pedig Iklad ellen egy 6:0-ás győzelem a mérleg.

Aradi Szilveszter

Az alábbi képek a nagyarányú győzelemmel zárt Kismaros-Iklad pályaavató hazai mérkőzésen készültek:

Hajrá Kismaros!