Épül a gyümölcsfeldolgozó

Már elkészültek az alapjai, emelkednek a falai a Kismaroson épülő gyümölcsfeldolgozó manufaktúrának. A tájbaillő épület a legkorszerűbb technológiával készül, a házban történő, részben kézzel végzett munkafolyamatok teljesen zárt rendszerben fognak működni, szag, vagy zaj nem szűrődik ki. Várhatóan szeptember végéig elkészül kívülről a 70 cm-es falvastagságú, mintegy 700 nm alapterületű építmény, ekkortól a belső terek munkálatai, az igen összetett gépészet beépítése kezdődik.

A minőségi lekvárok és szörpök gyártására alkalmas manufaktúra létrehozásához és a lelkigyakorlatos-ház fejlesztéséhez még tavaly augusztusban kapott állami támogatást a Ciszterci nővérek kismarosi monostora.

A mintegy 221,4 millió forintból egy olyan önálló manufaktúra létrehozása szerepel a tervek között, amelyben a feldolgozással járó munkák célszerűbben és hatékonyabban végezhetőek és javulnak a munkakörülmények is.

A monostor manufaktúrájának megalakításával tovább fejleszthető az a 2005 óta működő rendszer, amelynek keretében a helyi gyümölcstermesztőkkel együttműködve, a tőlük felvásárolt friss gyümölcsből a kismarosi Ciszterci Nővérek „Monostori Ízek” névvel készítenek magas minőségű, adalékanyagoktól mentes lekvárokat és szörpöket. A folyamat része, hogy a vadon termő gyümölcsök gyűjtésében a helyi, rászoruló családokat is foglalkoztatják.

A támogatásnak köszönhetően lehetőség lesz arra, hogy felújításokon és az önfenntartó gazdálkodás biztosításán túl a monostor a Budapesti Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszékének gyümölcs-feldolgozási gyakorlóhelye legyen.