2018 januárjától végre a lányok számára is elérhetővé vált egy csapatsportág Kismaroson: a kézilabda. A kismarosi önkormányzat, a tankerület és a Kézilabda Akadémia együttműködésének köszönhetően megkezdődtek az edzések. A részletekről a trénert, Nyári Józsefet faggattuk. Az edzések augusztusban folytatódnak, keddenként és péntekenként 14-től 15 óráig. Jelentkezni az edzőnél lehet a 0620/321-84-18-as telefonszámon.

– Hogyan indult útjára a kezdeményezés?

– A Vácon működő Dunakanyar Kézilabda Akadémia a Dunakanyar és Nógrád megye kézilabda iránt érdeklődő fiataljaira koncentrál, több kis csapatot foglal magába. Kismarosról is érkezett felkérés, hogy csatlakozna a falu a programhoz. A Réti gyerekek nagymamája azelőtt nálunk kézilabdázott, ő kért, hogy jöjjek segíteni vagy hozzak valakit, aki edzéseket tartana. Végül én maradtam. A cél, hogy a későbbiekben, amennyiben a fejlesztések úgy alakulnak, létrejöjjön egy kézilabda csapat Dunakanyar Kézilabda Akadémia Kismaros néven.

– Jelenleg hány gyermek jár edzésre?

– Egyelőre tíz-tizenegy fővel dolgozunk, közülük ketten nem kismarosiak, az egyikük Verőcén, a másikuk Nagymaroson él. Az is célunk, hogy Kismaros idővel régiós központként funkcionáljon Verőcét, Nagymarost és Szokolyát kiszolgálva. Az ideális létszám tizenhat körül van.

– Mely korosztály érintett?

– A 2009-2010-es születésűek. Ha felcseperednek, a legügyesebbeknek lehetősége lesz bekerülni Vácra, a „nagy” akadémiára, amely bentlakásos kollégiumi rendszerrel és saját csarnokkal fog rendelkezni addigra. Akik maradnak, azokból lehet községi csapatot építeni.

– Fiú csapat is lesz?

– A Dunakanyar Kézilabda Akadémia csak lányokkal foglalkozik.

– Hol tart most a kezdeményezés?

– Jelenleg az előkészítés szakaszában járunk és a költségeket a falu állja. Ha ez lezajlott, a gyerekek átkerülnek az akadémiához, és attól kezdve minden költség az akadémiát terheli a felszereléstől kezdve, az utazásig.

– Kismaroson mennyire adottak a feltételek?

– A terem egyelőre megfelelő a gyerekek számára.

– Hogy megy a játék a lányoknak?

– Alapvetően ügyesek. A kézilabda összetett játék, amit meg kell érteni. A filozófiám az, hogy mindenkiből lehet kézilabdás, aki elég szorgalmas. A fiúknál azért megy könnyebben a foci, mert gyerekkortól szívják magukba a tévéből, az apáktól, meg a grundról. A kézilabdáról ellenben nemigen alakul ki kép a gyerekekben, mert kevésbé népszerű sportág. Éppen ezért tervezem, hogy valamikor elviszem a lányokat Vácra egy igazi mérkőzésre, hogy lássák, milyen az, érezzék meg a hangulatot.

– Mi az, ami esetleg hiányzik?

– Igazság szerint több gyerekre számítottam, mint amennyi most edzésre jár. A viszonylag kis létszámnak nyilván az is oka, hogy rengeteg más foglalkozás áll a gyerekek rendelkezésére. Ezzel együtt azt gondolom, ebben a korban még nem baj, ha több dologgal foglalkoznak a gyerekek, ráérnek tizennégy-tizenöt éves korban eldönteni, mibe fektetnek komolyan energiát.

– A környékbeli településeken mennyire tudnak erről a lehetőségről a szülők és a gyerekek?

– Valószínűleg nem nagyon. Amíg Kismaros állja a felkészülési időszak költségeit, addig elsősorban kismarosiakat várunk, de amint átkerül az ügy az akadémiához, szélesebb kört szeretnénk elérni.

– Miből áll egy edzés?

– Egy nagyon rövid bemelegítést követően labdás játékokkal, illetve szintén labdával végzett kisebb erősítő gyakorlatokkal igyekszem lekötni a gyerekeket. A lényeg a játékosság, hogy jól érezzék magukat és megtanulják a sportág alapjait. Ha ez megvan, könnyebben tudunk előrelépni. Jelenleg nyári szünetet tartunk, augusztusban folytatjuk az edzéseket keddenként és péntekenként 14-től 15 óráig. Jelentkezni nálam lehet a 0620/321-84-18-as telefonszámon.

Révuti Norbert