Szegedi Katalin kiállítás

Szegedi Katalin illusztrátor kiállítása látható a művelődési ház kistermében május 18. és június 13. között. A kiállítás a művelődési ház nyitva tartási idejében minden nap ingyenesen megtekinthető.

Az alkotóról:

Érettségi után a két éves Dekoratőr Iskolát végezte el, ahol praktikus szakmai alapokat szerzett. Ez után rögtön felvételt nyert az Iparművészeti Főiskolára (mai nevén Iparművészeti Egyetem). Eleinte azzal a szándékkal felvételizett ezen oktatási intézménybe, hogy rajzfilmrendező lehessen.
Abban az évben azonban nem indult animációs képzés, így került az alkalmazott grafika-könyvtervezés szakra. Később aztán nagyon nagy szerencsének fogta fel sorsának ilyen irányú alakulását, igazi boldogságát ugyanis könyvillusztrátorként találta meg. Két kiváló grafikus, Pálfi György és Árendás József voltak a mesterei.
1991-ben szerzett diplomát az egyetem Mesterképző Intézetében.

Már egyetemi évei alatt elkezdett könyvillusztrálással foglalkozni, az első könyve 1989-ben jelent meg. Ezt követően megfestette a Tarot kártya 22 lapját, mely akkoriban még teljesen ismeretlen műfaj volt Magyarországon.

Bár innentől fogva szinte folyamatosan voltak „könyves” megbízásai, rövid időre tett egy kis kitérőt más területekre is. Diploma után néhány évig rajzot tanított a pilisborosjenői általános iskolában, majd felnőtt fiatalokat oktatott grafikára Kaposváron.
Emellett a színház is meghatározó élményévé vált, néhány évig ugyanis a budapesti Kolibri Színház előadásaihoz tervezett bábokat. Nagyon érdekes és szívéhez közel álló tevékenység volt a színházi munka, de az igazi szerelem mégiscsak a könyvillusztrálás volt számára már akkor is.

Fiatal korában egy ösztöndíjnak köszönhetően néhány hónapig Rómában élt és alkotott. Mivel itt a művészet a hétköznapokban is teljes természetességgel van jelen, ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy az itáliai művészet, ezen belül is a reneszánsz festészet csodálójává váljék, de nagy hatással voltak rá a preraffaelita művészek alkotásai is.
A festő Gulácsy Lajos és Füst Milán író különleges személyisége és titokzatos, már-már mesésnek mondható világa pedig egyenesen rabul ejtette.

A több mint negyven könyvnek köszönhetően mára elég markánsan kialakult egy stílus, mely rögtön felismerhetővé teszi a rajzait, de folyamatosan keresi az új kifejezési formákat. Újabban megjelenő könyveiben a hagyományos akvarellt kezdik felváltani az akril és kollázs technikával készült képek.
Magyar könyvkiadókon kívül amerikai, görög, német és dél-koreai kiadók felkérésére is dolgozik, melyek rangos nemzetközi elismeréseket is hoztak számára.