A XVII. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál

Immár a XVII. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál turné veszi kezdetét, melynek első állomása Kismaros.

Ahogy eddig is, most is zenei kiválóságok szórakoztatják a Tisztelt nagyérdeműt.

Néhány sorban a fellépő művészekről:

Veronique Gillet gitárművész, zeneszerző
Albert Ponce tanítványa volt Párizsban. Már fiatalon számos díjat nyert gitárfesztiválokon. 1982-ben a Fernando Freitezzel együtt nyerték a legjobb komponista díját a S.A.C.E.M. fesztiválon. Tanult Leo Brouwernél, Egberto Gismontinál és Charles Ewanjé-nél is. 1984-85-ben dolgozott Egberto Gismontival. Több kamaraegyüttesnek is tagja azonban az egyik legfontosabb együttese a Terracota Trio. Számos helyen fellépett szólóban és különféle formációkban, mint Belgium, UK, Magyarország, Venezuela, Olaszország, Csehország, Kanada. Lemezit az Acoustic Music Records adja ki. Hazánkban már 2 alkalommal is turnézott Fernando Freitezzel és a Terracota trióval. Ezúttal szólóban lép fel.

Kevin Kastning
Zeneszerző, gitáros 1960-ban született Kansasban (USA), zenei tanulmányait a Wichita Állami Egyetem Zeneművészeti szakán végezte, közben Walter Mays Pulitzer díjas zeneszerző keze alatt tanult zeneszerzést, majd 1985-ben a bostoni Berklee College of Music–ban folytatta tanulmányait gitáron. Ez időszak alatt Pat Metheny tanítványa is volt egy ideig. Mint zeneszerzőre Bach, Bartók, Elliott Carter, Morton Feldman, Carlo Gesualdo, Johannes Ockeghem, Alfred Schnittke, tettek rá nagy hatást. Elsődlegesen zeneszerzőnek vallja magát, így a gitárjátékában nem kötelezte el magát a divatos megoldások mellett. Stílusa letisztult, improvizációja senkiéhez nem hasonlítható. Különleges kétnyakú karbon gitárokon cselló pozícióban játszik. Túlzás nélkül állítható, hogy az Egyesült Államok egyik legmodernebb és legkülönlegesebb gitárosa. 2005-ben ismerkedett meg Szabó Sándorral és eddig 9 albumot készítettek az amerikai Greydisc Records kiadásában. Az eddig megjelent albumaik szakmai visszhangjai a gitárzene Bartókjaiként említik duójukat, akik felszabadítják a gitáron játszható muzsikát a megszokásoktól. Kevin Kastning és Szabó Sándor kettősének éteri hangzása és mély zeneisége igazi csemegét ígér a modern gitárzene kedvelőinek.

Konarak Reddy
Indiában képviseli a gitárt, ahol a gitár nagyon fiatal hangszernek számít. Tanulmányait sarod nevű pengetős hangszeren kezdte Gurus Debi Prasad Ghosh és Rajeev Taranath mestereknél, később klasszikus gitárt, majd a Berklee College Of Music–ban improvizációt tanult. Itt mélyebben megismerkedett a nyugati zenei rendszerrel is. Zenéjében és játékában az ősi indiai klasszikus hagyományokat a hindusztáni és karnatikus zenéket ötvözi egybe akusztikus gitáron. Egy olyan kultúrában, ahol a pengetős húros hangszereknek több ezer éves hagyománya van, a gitár egy más dimenziót kap. Számos muzsikussal játszott együtt, mint Claus Boesser-Ferrari, Jacques Stotzem, Peter Finger, Dr.L.Subramaniam, Dylan Fowler, Szabó Sándor, Teja Gerken, George Laval, Maynard Fergusson, Embryo, Orexis, T.A.S.Mani and Rama Mani, Flute Ramani, Rajeev Devasthali, Debi Prasad Ghosh, Vemu Mukunda, Shanti Rao, Neela Ramanujam, Afro-Brazil, Lady Dee and Banda Esmeralda. Hazánkban másodszor lép fel.

Szabó Sándor
A 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. A kilencvenes évek közepétől érdeklődése lassanként a kortárs akusztikus gitárzene felé irányult. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a jazz is formálta. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozícióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze lett. Rendszeresen koncertezik Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is. Több mint 60 hanglemezen hallható játéka. 2013, 2015 és 2017-ben meghívást kapott a Szamarkandban megrendezett nemzetközi keleti zenei konferenciára ahol koncertet adott és előadásokat tartott kutatásairól. 2011-ben megjelent első könyve a Zene metafizikája, majd 2015-ben a második könyve a Zenélő Őskelet és 2017-ben a Zenebölcseleti elmélkedések című tanulmánykötete.

Egy kis izelítő: https://www.youtube.com/watch?v=qJKxsFnxaPU

A koncertre jegyek elővételben 2500 Ft-ért kaphatóak, melyeket akár telefonon is előrendelhetnek Művelődési házunkban, vagy a rendezvény napján 3000 Ft-ért.